Ekologisk Bomull

Bomullen har klätt människor redan långt före vår tideräkning. I en grotta nära Tehuacan i Mexiko har man hittat rester av bomullskapslar och textilier som är över 7000 år gamla. Det skulle idag vara omöjligt att tänka sig ett liv utan bomullstextilier. Bomullen i våra produkter kommer endast från kontrollerade ekologiska odlingar.

Egenskaper

Bomull är ett mångsidigt och tåligt textilmaterial som är fluffigt, mjukt, relativt varmt och mycket vänligt mot huden, det fungerar därför bra även för allergiker. Bomullen tar lätt upp fukt och även med en fuktighetsgrad på 20% känns bomull relativt torr. Bomull laddas inte statiskt och bleks inte av ljus. I våra produkter kombinerar vi ofta bomull med lin för att skapa en produkt med optimala egenskaper.

Skötsel

Bomull kan tvättas i 60°C men det är oftast fullt tillräckligt med 40°C om produkten inte är väldigt smutsig. Bomull kan centrifugeras utan problem om så önskas, håll då gärna ett lägre gradantal eftersom bomullsprodukter som hanteras för varmt kan krympa. Våra bomullsprodukter ska inte torkas i torktumlare eller värmeskåp.

Tillverkning

Bomullsfibrerna finns i bomullsbuskens frökapslar och när fibrerna växt färdigt öppnar sig kapseln och bomullen väller ut. Bomullen skördas, rensas och bearbetas på olika sätt beroende på användningsområde. Bomullen i våra produkter kommer endast från ekologiskt kontrollerade odlingar, främst från Turkiet men även från andra provinser såsom Indien där Deshi-bomullen odlas. Deshi-bomull används i stor utsträckning eftersom denna bomull är särskilt fluffig och lämpar sig bättre än någon annan bomullssort som fyllnadsmaterial. Internationellt godkända provinstanser för ekologiskt lantbruk följer, övervakar och certifierar hela produktionskedjan och följer IFOAM:s riktlinjer.