Naturgummi

Naturgummi förekommer som mjölksaft i ca 200 växtarter. Bland dem finns Hevea brasiliensis, som är huvudkällan till den mjölksaft som används idag. Trots att gummiträdet ursprungligen kommer från Brasilien så är Thailand, Malaysia och Sri Lanka de främsta odlingsländerna.


Egenskaper

Naturgummi har en utmärkt punktelasticitet. Madrasser av 100% naturgummi, som vi använder, erbjuder en särskilt god kroppsanpassning som inte kan uppnås med andra stoppningsmaterial. Den molekylära strukturen är porös och ända in på mikronivå är materialet andningsaktivt genom miljontals luftblåsor. Genom den sovandes rörelser pressas den varma och fuktiga luften ut ur naturgummimadrassen medan ny luft sugs in. Därigenom uppstår en optimal cirkulation.        

Naturgummi är naturligt antibakteriellt och skapar en torr miljö tack vare den goda ventilationen, detta utgör även ett starkt motstånd mot såväl svamp som kvalster, materialet skapar inte heller något damm. Tack vare alla dessa egenskaper passar  produkter av naturgummi mycket bra till människor som är känsliga eller allergiska. Som alla rena textila naturråvaror är även naturgummi antistatiskt. 

 
Skötsel

För att hålla naturgummimadrassen ren och fräsch kan man använda någon av våra bäddmadrasser som är utformade för att enkelt kunna tvättas. På flera madrasser är även överdraget avtagbart och tvättbart. Själva madrassen i sig behöver inte rengöras men om man önskar kan den vädras, men då måste solljus undvikas.

Vi rekommenderar inte att man tvättar naturgummit i kuddarna, men om behov uppstår kan det handtvättas i kallt vatten, lägg då innehållet i en finmaskig tvättpåse så det hålls på plats och lägg sedan på en handuk för att torka. Naturgummi bör aldrig utsättas för värme i form av torktumlare eller torkskåp och solljus ska alltid undvikas då detta förstör materialet.

 
Tillverkning

Naturgummimjölken tappas varsamt för hand från gummiträdet Hevea Brasiliensis och består till ca 60-70 % av vatten. När vattnet torkar bort, förvandlas den flytande mjölken till det egentliga gummit. Genom vulkanisering skummas gummit upp och skapar slutmaterialet. Alla våra naturgummiprodukter tvättas grundligt flera gånger för att få bästa tänkbara renhet. Madrasser och kuddar från oss ligger därför i toppskiktet vad gäller renhet men även vad gäller punktelasticitet. Naturgummit i våra produkter skördas på Sri Lanka där marken är särskilt fruktbar och producerar världens mest högkvalitativa naturgummi.