Ekologisk Fårull

Sedan årtusenden har fåret varit människans följeslagare och husdjur. Ull räknas till de textilier som använts längst tid, där filtad ull hör till de äldsta tygerna. Den ull som används i våra produkter är endast ekologisk och kommer från kontrollerad djurhållning.

Egenskaper

Om man tittar i närbild på en ullbit ser man att dess krulliga form skapar mycket luftutrymme runt omkring sig, denna luft värms upp av dig när du sover vilket skapar en jämn temperatur. Materialet har även hög genomsläpplighet av luft och fukt vilket bidrar till ett mycket bra sovklimat, fårullstäcket känns därför svalare vid värme och varmare vid kyla. Runtom ullfibret finns ett naturligt fett, lanolin, detta har naturligt smutsavvisande och självrengörande egenskaper.

Torr ull kan tänjas upp till 30% och våt ull upp till 100% utan att den går sönder. Ullen är även hygroskopisk, vilket innebär att den kan suga upp uppemot 30% fukt utan att kännas våt.

Tvätt och skötsel

I första hand rekommenderar vi att endast vädra ullprodukter utomhus, då fibrerna omges av ett naturligt fett som verkar självrengörande. Tvättas ullen försvinner efterhand denna unika egenskap. Man kan även lägga ullprodukter på ren snö för en renande effekt.

Om man ändå önskar att tvätta ullprodukter rekommenderar vi i första hand kall handtvätt och ett milt tvättmedel. Man kan även tvätta i maskin på ullprogram eller på program för handtvätt. Tvätta dock aldrig varmare än 20-30°C, tvättas ullen för varmt kan den krympa och tova sig.

Efter tvätt bör man sträcka ullprodukten för att behålla samma bredd och längd. Man bör inte utsätta ull för stark sol en längre tid, inte torktumla eller använda torkskåp eftersom detta har en för stor uttorkande effekt på ullfibrerna.

Ursprung och tillverkning

Sedan mer än 40 år tillbaka arbetar ett antal ullproducenter för att bevara ekologiskt bete. Hos de fåruppfödare som vår ull kommer från fokuserar man på att bevara utvecklingen av marken så att den kan göda sig själv genom sina egna växter och därmed undviks kemiska medel helt och hållet. Detta gynnar inte bara oss här och nu utan även framtida generationer.

Den rena fårullen, från ekologisk kontrollerad djurhållning, levereras till tillverkaren sorterad och tvättad. Ullen packas sedan upp och förädlas för användning i olika fabrikat. Man packar den till ullfleece för fyllning i madrasser, använder råmaterialet till täcken men även vävda och stickade tyger tillverkas exklusivt, allt efter stränga ekologiska kriterier.