Hästtagel

Taglet med sina utmärkta egenskaper har varit populärt genom alla tider och är så än idag. Madrasser och kuddar stoppade med tagel är kända i Sverige ända sedan 1700-talet, men  på den tiden var det mest kungligheter och adel som använde dem. Materialet kan ofta komma från olika djur men vi använder endast kontrollerad hästtagel i våra produkter. 


Egenskaper

Hästens tagel är elastiskt och spänstigt och efter bearbetning intar det en krullig form som ökar elasticiteten ytterligare samtidigt som luftutrymmet mellan tagelstråna ökar. Denna bearbetning tillsammans med tagelstråts naturliga ihålighet bidrar till en mycket god luft- och fuktreglering, vilket skapar ett skönt och torrt sovklimat. 


Skötsel

Madrasser av hättagel påverkas av dina sovställningar och bör vändas med jämna mellanrum för att bibehålla sin spänstighet. Vrid därför madrassen 180 grader cirka varannan månad och vänd även madrassen helt emellanåt. 

För att hålla madrassen ren och fräsch bör man använda en av våra bäddmadrasser som är utformade för att enkelt kunna tvättas. En tagelmadrass kan inte tvättas men mår bra av att vädras med jämna mellanrum.


Tillverkning

Hästens elastiska och spänstiga tagel formas med hjälp av vattenånga till krulliga strängar och får därigenom bästa möliga spänst och bärighet. Innan hästtaglet hamnar i madrasserna tvättas det grundligt och undersöks så att det inte innehåller miljögifter. Det tagel vi använder kommer främst från Argentina.