Kapok

Kapok, även kallat bomullsträdet, växer vilt i regnskogarna. Det är ett majestätiskt träd som kan bli hela 100 meter högt och 300 år gammalt. Trädets frukter är kapselformade och innehåller frön på vilka det sitter ett stort antal starkt glänsande, bomullsmjuka och silkesliknande kapokfibrer som tillhör de lättaste naturfibrer som finns.


Egenskaper

Kapok är mjukt, sidenglänsande och mycket lätt. Kapokfibret har goda isolerande egenskaper då det är ett hålfiber som innesluter ovanligt mycket luft. Detta gör det till ett utmärkt värmeisolerande stoppningsmaterial. Kring fibrerna finns ett naturligt ämne som sägs hålla kvalster och bakterier borta och kapok rekommenderas därför ofta till allergiker.

 

Skötsel

Våra kapokprodukter går bra att tvätta i 60° men vi rekommenderar att använda lägre temperatur om textilien inte är hårt smutsad. Undvik torkning i stark sol, torktumling eller torkskåp. Detta har en för stor uttorkande effekt och förstör materialets naturliga egenskaper.


Tillverkning

Kapokens fibrer är så fina och mjuka att de bäst lämpar sig för användning i obearbetad form. Därför fungerar fibrerna utmärkt som stoppningsmaterial. Kapoken plockas ur sina kapslar för att sedan rensas och rengöras. Kapokträden växer vilt i tropiska blandskogar helt utan någon som helst insekts- eller gödningsmedelsbehandling. Till våra produkter använder vi endast Kapok av bästa kvalité; 1A Java Kapok Supergrade.