Ekologisk kokos

Kokospalmen är ett upp till 30 meter högt träd som växer i tropikerna. Kokosnöten används ofta grön men väntar man tills den faller av trädet och låter den ligga och torka bildas ett brunt fiberhöje. Detta material har ett stort användningsområde och är det som används i våra madrasser. Våra kokosfibrer tillverkas på traditionellt och ekologiskt hållbart sätt av småföretagare på Sri Lanka.

 

Egenskaper

Kokosfibrer utmärker sig för sin lätthet, elasticitet, stabilitet och hållbarhet. Fibrets krulliga form som skapas under tillverkningen ökar den naturliga fjädringen ytterligare men även luftrummet i de färdiga produkterna ökar. Detta tomrum transporterar luft och fukt och lagrar värme mycket bra. Som stoppningsmaterial i madrasser är detta värdefulla egenskaper. Kokosfiber kan omges med naturgummi för att öka och förlänga spänsten ytterligare.

 

Skötsel

För att hålla madrassen med kokos ren och fräsch kan man använda en av våra bäddmadrasser som är utformade för att enkelt kunna tvättas. På flera av madrasserna är överdragen avtagbara och tvättbara. Själva madrassen i sig har inget speciellt behov av rengöring men om man önskar kan den vädras, men då bör solljus undvikas.

 

Tillverkning

För att utvinna kokosfibrerna läggs fiberhöljet i havsvatten för att mjukas upp. Efter en tid har de nedbrytbara delarna försvunnit och endast kokosfibrerna återstår. De rensas då ytterligare en gång och torkas sedan i solen. När allt är torrt skiljer man de tunnare fibrerna från de längre och tjockare. I alla våra madrasser används de längre tjockare fibrerna, omatfiber, som snurras och ångas för att skapa en bra krullig form. Omatkokosfibrerna tillverkas på traditionellt och ekologiskt hållbart sätt av småföretagare på Sri Lanka. Hela vår kokosproduktion kommer från samma ursprung och undersöks regelbundet för miljögifter.