Ekologisk Lin

Linet kan se tillbaka på en tusenårig kulturhistoria. Tills för inte alltför länge sedan var denna växt själva begreppet för textilråvara i Europa. Lin är en anspråkslös växt som behöver lite gödsel och skötsel och som  gärna växer på karg mark. Detta gör växten extra intressant för ekologisk odling. Den lin vi använder kommer enbart från ekologiskt kontrollerade odlingar i Nordtyskland.


Egenskaper

Lin är ett starkt material med vacker glans. Det är smuts-, luktavvisande och antibakteriellt. Lin ger en sval skön känsla och är fukt- och luftreglerande. I våra produkter kombinerar vi ofta lin med bomull då de två materialens egenskaper kompletterar varandra på ett mycket bra sätt.


Skötsel

Lin har i likhet med bomull hög nötnings- och draghållfasthet när det är vått och tål därför ganska kraftig bearbetning under tvättprocessen. Lin kan tvättas i  60°C men om  produkten inte är väldigt smutsigt  räcker det utmärkt med 40°C. Tvättas linprodukter för varmt kan de krympa och minska i sin glans och styrka. Lin bör sträckas efter tvätt och ska inte torktumlas.


Tillverkning

Hela vårt behov av lin täcks med fibrer från kontrollerad ekologisk odling. Linbönder i Nordtyskland producerar dessa enligt IFOAMs riktlinjer. Från utsäde, under skörd och beredningen kontrolleras och certifieras processen av odlingsförbund för ekologisk odling.